Skip to main content

Wetenschap achter intensief ademen, deel 2(van 3)

Beknopte weergave van James Nestors boek; "The new science of a lost art"
14 november 2021 • Patrick Erkens

In het vorige artikel van dit drieluik hebben we een begin gemaakt met ademtechnieken die ons (ortho)sympathisch systeem activeren. Tummo kwam hierin aan bod. In deze blog staat Holoptropic breathwork centraal. In zijn boek ‘Het nieuwe ademen’ noemt James Nestor Holotropic breathwork  ‘Tummo in de 5e versnelling’.

Holotropic breatwork werd ontwikkeld door een Tsjechische psychiater Stanislav Grof en zijn vrouw Christina Grof. Zijn doel was om patronen in de geest te doorbreken.

Grof staat bekend om zijn werk met LSD, wat in die tijd nog een legaal middel was voor therapeuten. Grof deed hiermee onderzoeken aan John Hopkins University en zette het in bij psychotherapeutische behandelingen. Toen LSD verboden werd richte hij zich op intensief ademwerk. Hij liet mensen zo snel en diep als ze konden ademen, gelegen in een donkere kamer met muziek. De sessies werden begeleid door coaches die hierin opgeleid waren en hadden een duur van max 3 uur.

Deze techniek verworf veel aandacht bij psychiaters. Miljoenen mensen ondergingen de behandeling en duizenden therapeuten werden opgeleid.

Deelnemers rapporteerde een doorbraak in patronen vaak voortkomend uit een confrontatie met zichzelf. Ook werden doorbraken bereikt op het gebied van lichamelijke klachten, depressies, angststoornissen, laag zelfbeeld en interpersoonlijke problematieken. Deelnemers kregen ook spirituele ervaringen waaronder mystieke visioenen.

Ademen in de 5e versnelling.

Er zijn meerdere verklaringen voor de effecten van deze intensieve vorm van ademhalen. Veel verklaringen hebben nog diepgaander onderzoek nodig over hoe ze precies werken, maar dat het werkt is duidelijk!

Door intensief ademen wordt er veel Co2 uitgeademd waardoor bepaalde hersengebieden minder actief worden, en andere juist meer wat de integratie van emoties zou kunnen verklaren. Het default mode network (DMN) speelt waarschijnlijk een belangrijk rol. Wat het DMN doet is mooi beschreven in dit artikel https://www.maarsinghenvansteijn.nl/blog/lummelende-hersenen-1

Diep ademen veroorzaakt ook een (tijdelijke) disbalans in de pH huishouding met effect op het limbische systeem wat onze emoties, seksualiteit en instincten reguleert.

Niet in het boek van J.Nestor beschreven maar wel in een artikel van dr Samuel West is het effect op de lymfewerking. Door diep ademen wordt de doorstroming van de lymfe verbeterd. Ademen creëert telkens een onder- en overdruk, doordat de longen als een soort vacuümpomp in het lichaam zitten. Hierdoor wordt het vocht in de lymfe in beweging gebracht. Afvalstoffen worden zo beter afgevoerd waardoor de cellen beter stoffen als zuurstof kunnen opnemen en afvalstoffen kunnen afgeven. West noemt dit het terug brengen naar een ‘droge cel toestand’. Het gaat dus eigenlijk niet direct om een grotere inname maar betere opname. Dit verklaart mede waarom ademen veel krachtiger werkt na een (korte) detox periode. Deel van het lichamelijk opruim werk is dan al gedaan waardoor je effectiever op emoties e.a kunt werken. Een aanbeveling die ik klanten dan ook mee geef is drie dagen voor een sessie lichter en minder te gaan eten, mits dit past bij hun gezondheidsbeeld.

In de documentaire DMT Quest wordt ook benoemd dat door intensief ademen de hersenvloeistof, welke van het ruggenmerg tot de hersenen stroomt, in beweging wordt gebracht en daarmee de neurotransmitter DMT in beweging wordt gebracht danwel wordt gestimuleerd. Hierover meer in de volgende blog.

Transformational Breath

De werking van Transformational breath kan ook aan bovenstaande werkingsmechanisme worden toegeschreven. Wat mij opvalt is dat iedere (adem)methode inzichten en technieken van andere methodes overneemt en het vervolgens anders noemt.

J.Nestor zet helder uiteen waar iedere techniek schatplichtig aan is,  dit plaatst het in een goed historisch perspectief.

Het unieke van Transformational Breath dis dat er gekeken wordt naar iemands specifieke adempatroon, gelijk een persoonlijke vingerafdruk, waaruit we informatie krijgen over hoe iemand in het leven staat. Of zoals Judith Kravitz grondlegster van TB zegt; Zoals we ademen zo leven we!

Je kunt TB zien als een blend van Rebirthing en Holotropic Breathwork. Het wordt verder gecombineerd met (NLP)coaching waardoor een krachtig synergetisch effect ontstaat. Van origine steunt het ook op een sterk spiritueel gedachtegoed echter kan dit ook weggelaten worden en doet dit niets af aan haar kracht. TB schept heldere kaders van waaruit gewerkt kan worden, geeft praktische handvaten en daarmee is het makkelijk te leren. De therapeutisch potentie van TB mag duidelijk zijn evenals de bijdrage aan persoonlijke groei. Door het echter als ‘therapeutisch’ te betitelen creëer je sneller een patiënt/behandelaar verhouding. Daarmee ontstaat ook de verwachting dat de behandelaar de klachten wegneemt of oplost. Binnen TB worden de coaches dan ook facilitators genoemd. Het legt de verantwoordelijkheid voor verandering waar die hoort, bij de persoon zelf. De facilitator zorgt dat dit proces zo veilig en optimaal mogelijk verloopt en is zich bewust van zijn rol in het proces.

In de derde blog van dit drieluik zullen we dieper ingaan op hoe Transformational Breath werkt. Ook zal het energetisch/ spiritueel perspectief meegenomen worden en de vertaalslag naar de westerse visie. Daarmee zul je zien dat ze sterk overlappen en in essentie niet ver uit elkaar liggen enkel een andere taal gebruiken.