Skip to main content

Transformational Breath

06 juni 2020 • Patrick Erkens

Zoveel ademtechnieken, van de een moet je meer ademen, van de ander minder. Buteyko, hartcoherent ademen, pranayama etc. Ze werken allemaal op een andere manier.

Wat ‘goed’ voor jou is, hangt vooral af van je doel. Wil je vooral de fysieke voordelen, rust, emotionele integratie of je bewustzijn vergroten? Als je net als ik niet wil kiezen dan is Transformational Breath® (TB) een logische keuze.

Alweer 15 jaar geleden ben ik gestart als TB coach. De eerste opmerkingen van mensen waren: “Oh, je doet iets met yoga en meditatie”, tegenwoordig aangevuld met : “Oh ja, dat Wim-Hof-ademen”. Hoewel ik ook werk met deze technieken, werk ik het liefst met TB omdat je in korte tijd veel resultaat op meerdere vlakken kunt behalen.

Over fysieke voordelen is al veel geschreven en wetenschappelijk onderzocht; in deze blog ligt de focus op emotionele integratie en het werkingsmechanisme hierachter.

  • It’s all about the high
  • Bevrediging op hoger niveau
  • Hersengolven
  • Default mode network
  • DMT geheim van het leven
  • Samenvatting

It’s all about the high

Mijn eerste TB ervaring was zo intens dat ik meteen geïnteresseerd was in meer. Mijn bewustzijn veranderde in een korte tijd, emoties kwamen op en gingen weer weg. Tijdens de eindontspanning voelde ik me letterlijk high. De daaropvolgende week ervaarde ik nog steeds een energiek gevoel en diepe rust.

Nu is enkel high worden een vrij banaal doel als je het mij vraagt. Maar streven we eigenlijk niet allemaal continu naar de volgende high? Televisie, sociale media, shoppen, koffie, alcohol, eten, snoep verhogen onze dopamine- en serotonineniveaus. Deze neurotransmitters triggeren de pleziergebieden in de hersenen. Fijn om te weten is dat er ook op een gezonde, meer duurzame en opbouwende manier bevrediging verkregen kan worden.

Bevrediging op hoger niveau

Zelfactualisering vormt de hoogste trap van de behoeftepyramide van Maslov. Wat als je simpelweg blij kan zijn, gewoon door te zijn.
Wanneer heb jij dit voor het laatst ervaren?
Het mooie van ademwerk vind ik dat je dit in korte tijd kunt ervaren. Maar je moet er wel eerst voor werken, het komt niet vanzelf. Werken in de vorm van een bijna fitness achtige inspanning, 30-40 minuten actief verbonden ademen. Uitdagender wellicht nog is het aangaan van de bijbehorende confrontatie met wat er in jou leeft.
Ons primaire overlevingssyteem is gericht op het vermijden van pijn en nastreven van geluk. De paradox is dat het omgekeerde waar is. Door oog te hebben voor je schaduwkanten en minder prettige gevoelens ga je je juist prettig voelen.

Volgens mij is de high die volgt na een TB sessie enkel een (zeer prettige) bonus. Het stimuleert om te blijven groeien, de beloning na hard werken. Zoals verliefdheid maakt dat we ons aan een partner durven hechten en ‘de dans’ aangaan met de vele uitdagingen die volgen in een relatie.
Laten we elkaar niets wijs maken, het leven is uitdagend en degene die zegt nergens last van te hebben, heeft het misschien wel het hardst nodig.

Hersengolven

Werken met TB is een veilige manier om je bewustzijn te verruimen. Maar wat is dat eigenlijk; ‘een hogere staat van bewustzijn’?

Iedereen gaat gedurende de dag door verschillende bewustzijnsstaten; dit kunnen we meten met EEG apparatuur. Elke staat kent specifieke kenmerken.

Veel van ons dagelijks leven speelt zich af in Beta of Alpha staat, passend bij denk- en doe- werk dat we dagelijks moeten verzetten.

Theta is een staat van zijn welke we normaal gesproken niet zo makkelijk ervaren. Ervaren meditatie beoefenaars kennen deze staat van zijn en weten hoe het te bereiken. Voor de minder ervaren mensen biedt de ademhaling een snelweg naar deze staat van zijn. Verblijven in Theta- en Delta-staat heeft direct positief effect op lichamelijk gezondheid, emoties en bieden zelfs bijzondere ‘piek ervaringen’.

We weten dat onze emoties worden verwerkt in onze slaap. In de verschillende slaapfasen is te zien dat onze hersengolven veranderen van Alpha naar Theta en uiteindelijk Delta. Integratie van emoties vindt plaats doordat hersenkernen zich met elkaar verbinden en onderling communiceren. Wanneer dit niet optimaal gebeurt, spreek je van onverwerkte emoties of trauma. Het systeem is simpel gezegd bevroren en (deels) niet toegankelijk.

Middels TB kom je gemakkelijk in Theta en maakt dat de verbindingen zich weer kunnen herstellen. Maar het gaat veel verder; je kunt ook leren bewust te blijven in Delta. Op dit niveau kun je letterlijk op afstand je leven observeren en belangrijke inzichten krijgen over uiteenlopende aspecten van je leven.

Deze droomstaat kan, in tegenstelling tot je slaap, bewust ervaren worden. Wakker dromen noem ik het zelf, de peak performance op het gebied van bewustwording.

Default mode network(DMN)

Een andere belangrijke rol bij emotionele integratie heeft betrekking op het DMN.

Zodra we rust nemen, gaat het DMN, ook wel het ‘rustbrein’ genoemd, aan. Het ordent als het ware je verleden en bereidt je voor op de toekomst; het geeft je een gevoel van wie je bent. Je zou dit je EGO kunnen noemen. Zelfreflectie en herbedraden van de hersenen hangen hier mee samen.

Het DMN is bij veel mensen overactief wat kan resulteren in negatieve herhalende gedachten wat weer kan leiden tot depressieve- en angststoornissen. Simpelweg vaker tijd nemen voor jezelf en niets doen is dus erg belangrijk in plaats van afleiding zoeken op momenten dat je, je slecht voelt.*1
Er is ook onderzoek gedaan naar verschillende stoffen en hun effect op het DMN. De stof N,N-Dimethyltryptamine (DMT) is een stof die we zelf aanmaken en o.a. bekend is voor zijn remmende werking op het DMN *2

Door deze remming ontstaan mogelijkheden voor ongebruikelijke hersenverbindingen. Bijzonder interessant om over te filosoferen is de koppeling van het DMN en onze identiteit of Ego. Als het DMN wordt stilgelegd verliezen we feitelijk ons Ego.  

Wie we zijn zonder Ego vormt de hoofdvraag van veel spirituele zoekers.

DMT geheim van het leven

Onze pijnappelklier maakt bij geboorte en overlijden DMT aan, een stof aanwezig in bijna alle dieren en planten. Daarnaast maakt de epifyse ook serotonine en melatonine. Van de twee laatste is veel bekend over het effect op ons gevoelsleven en hersenwerking. Van DMT is wetenschappelijk gezien weinig bekend, men weet niet goed waarvoor het dient.

Bij heftige levensgebeurtenissen, maar ook bij vasten en intensief ademen, wordt vermoedelijk meer DMT afgegeven door de pijnappelklier.

Dit geheime ingrediënt kan ene verklaring zijn voor de bijzondere ervaringen, inzichten en doorbraken die we zien in een TB-sessie.
Leuk om te weten is dat onze pijnappelklier in oosterse tradities wordt aangeduid als ‘ het derde oog’ of kruinchakra. Als je geïnteresseerd bent in dit soort mystieke zaken is de documentaire ‘DMT The Spirit Molecule’ zeker een aanrader.

Samenvatting

Bovenstaande geeft een kader maar het blijft vrij klinisch. Het ‘zelf’ ervaren is m.i. het krachtigste wat we nu hebben om erachter te komen wat het is en oplevert.
Voor wetenschappelijke conclusies is het te vroeg, wel kunnen we voorzichtig enkele aannames doen:

  • Door het verhogen van je bewustzijn worden Theta en Delta hersengolven gecreëerd. Deze verhoogde bewustzijnsstaten bieden voordelen als; fysiek herstel, emotionele integratie en peak performance op het gebied van verruimd bewustzijn.
  • TB bevordert mogelijk de werking DMN doordat het de rust en ruimte geeft om beter te herstellen.
  • TB stimuleert vermoedelijk het vrijkomen van DMT waardoor nieuwe hersenverbinding kunnen worden gelegd. Gevolgen zijn emotionele integratie, bijzondere inzichten en als bonus gelukzalige gevoelens.

Stay high!
*1https://www.maarsinghenvansteijn.nl/blog/lummelende-hersenen-1
*2https://thethirdwave.co/psychedelics-dmn/